• Sign Up! To view all forums and unlock additional cool features

    Welcome to the #1 Fiesta ST Forum and Fiesta ST community dedicated to Fiesta ST owners and enthusiasts. Register for an account, it's free and it's easy, so don't hesitate to join the Fiesta ST Forum today!

FORScan reverse/backup camera discussion thread

Messages
129
Likes
14
Location
Milpitas, CA, USA
Need some help with this install if anyone can provide it.

I've gotten the APIM reprogrammed with Forscan, but I can't seem to get the rear camera "error" screen to show up, indicating that the functionality is active/on.

I've tried the different APIM values for 7D0-01-01 (I'm currently running A230 6105 C0D1, but I've also tried 2330 6103 0090) and haven't had any luck. Also tried it with updating the IPC Central Configuration and the BdyCM Module Configuration to enable the "Parking Assist Camera" and the rear camera, but I'm still stuck at the point where putting the car in reverse doesn't bring up any screens.

Help would be appreciated! I didn't want to go through the trouble of installing the camera without getting confirmation that the screen pops up showing that it's active.
 


Messages
35
Likes
12
Location
Denver, CO, USA
Need some help with this install if anyone can provide it.

I've gotten the APIM reprogrammed with Forscan, but I can't seem to get the rear camera "error" screen to show up, indicating that the functionality is active/on.

I've tried the different APIM values for 7D0-01-01 (I'm currently running A230 6105 C0D1, but I've also tried 2330 6103 0090) and haven't had any luck. Also tried it with updating the IPC Central Configuration and the BdyCM Module Configuration to enable the "Parking Assist Camera" and the rear camera, but I'm still stuck at the point where putting the car in reverse doesn't bring up any screens.

Help would be appreciated! I didn't want to go through the trouble of installing the camera without getting confirmation that the screen pops up showing that it's active.

Not sure if you have seen this link yet. I believe this is what i used to get mine figured out. Hopefully you saved a copy of the stock codes to go back to, i just remember changing a few digits.

View: https://www.youtube.com/watch?v=zHcoSn0A7ZU&t=723s


Not sure what year* yours is, i think the codes may be the same... but if you PM your email i can try sending you the files i had.
 


Messages
129
Likes
14
Location
Milpitas, CA, USA
Not sure if you have seen this link yet. I believe this is what i used to get mine figured out. Hopefully you saved a copy of the stock codes to go back to, i just remember changing a few digits.

View: https://www.youtube.com/watch?v=zHcoSn0A7ZU&t=723s


Not sure what year* yours is, i think the codes may be the same... but if you PM your email i can try sending you the files i had.
Thanks for the offer, but I managed to figure it out after a few more trial/error. It looks like I had to change some settings in the 7D0-01-02 memory block to get it working. Also had to revert to the as-built for the majority of other APIM bits because my APIM module was pulled from a non-Fiesta. Putting some steps here to help others if they run into this issue.

  1. Go to the motorcraft as-built configuration https://www.motorcraftservice.com/AsBuilt/
  2. Get your as-built configuration
  3. Connect your Forscan and compare all the as-built bits. For me I changed all fields that were 7D0-02-## and up (so ..-02-## through -04-##) I changed to the as-built configuration. This enabled things like the hill assist button, outside temp display on the sync 3, and a few other things that were originally on my Sync 2 unit.
  4. For the 7D0-01-01 and 7D0-01-02 blocks, I changed around things to trial and error. Was able to solve a few issues with this (sync 3 navigation GPS was not accurate after driving a few miles, Rear Camera enabling, etc.)
Some side notes:
  • I also enabled the "rear parking assist camera" under IPC Central Configuration, as well as the "rear camera" under the BdyCM Central Configuration.
  • There's a Forscan F150 spreadsheet that goes over the memory blocks. YMMV on accuracy and availability of all the bits, but I think core features for vehicles share the same memory block/allocation/definitions
  • When programming, make sure you wait for the re-boot cycle to complete after you write all using Forscan THEN power-cycle the car/ignition to verify if your changes work. The Forscan app will prompt you to power cycle the car, just make sure you do it AFTER the first boot up from programming+verifying your changes and BEFORE making additional changes. I got impatient a lot and probably didn't test/check things as working.
I'm on a 2015 FiST with nav Sync 3 (originally nav Sync 2).
 


Messages
15
Likes
12
Location
Franklinville, NC, USA
Trying to do this myself and I have 1 question about adding the pins to factory harness. Are you adding a rca input to match the yellow plug in connector or do yo cut the yellow adapter and just use the wires?
 


Messages
11
Likes
1
Location
Colombia
So I did this and have my reverse camera working great. A friend did the forscan programming and edited other parameters (such as speed limit, st logo, and such) I only now noticed that the blacklight on my stereos buttons is gone and my radio clock keeps reseting. Has anyone encountered this issue? I checked the wires everything seems good. I don't know if it's a forscan issue or what. I'm going crazy at night without seeing where my hazards or my locking button is. They all work fine. They just won't light up. (He activated the navigation, but colombian cars don't come with gps antenna so it didn't work, maybe that's resetting the radio cause it syncs with gps?) Thank you! I need my stereos black light back!! (Buttons in the image won't light up)
 


Attachments



Top